Programowanie czujników TPMS

ostry187
Posty: 310
Rejestracja: 26 maja 2012 11:55 am
Lokalizacja: Warszawa
Samochód: Pacifica 3,5 AWD+LPG
Postawił flaszek: 6
Dostał flaszek: 2

Re: Programowanie czujników TPMS

Post autor: ostry187 » 10 kwie 2021 12:35 am

Tak,mój magnez jest jak pudełko zapałek,płaski silny neodymowy. I jak dotąd,jak przykładałem przez felgę to te dobre "trąbiły". U dwóch wulkanizatorów na dwóch różnych sprzętach we wszystkich tych czujnikach luzem pokazywało baterie o.k,...wszystkie 10 szt.w garści O.K. Aha ,i jeszcze żeby było ciekawiej...poprosiłem tych magików aby wyszli na zewnątrz do mojego auta i przyłożyli te swoje sprzęty do czujników które są obecnie w kołach. Jednemu wulkanizatorowi udało się połączyć tym testerem tylko z jednym (!) czujnikiem w kole (a przecież przy magnesem to trąbią wszystkie cztery koła) ,a drugi magik nie miał zbytnio czasu (dla takiego klienta który zawraca tylko d...) i sprawdził mi tylko jedno przednie lewe koło,i stwierdził,że na testerze pokazuje słabą baterie tylko na 5% (przypominam,"trąbią" wszystkie cztery) . Wychodzi na to,że słaba bateria też "trąbi".

ostry187
Posty: 310
Rejestracja: 26 maja 2012 11:55 am
Lokalizacja: Warszawa
Samochód: Pacifica 3,5 AWD+LPG
Postawił flaszek: 6
Dostał flaszek: 2

Re: Programowanie czujników TPMS

Post autor: ostry187 » 10 kwie 2021 12:41 am


Awatar użytkownika
głodźillaryki
Posty: 1047
Rejestracja: 29 paź 2015 06:35 pm
Lokalizacja: Ryki
Samochód: Pacifica 3.5 awd / dodge grand caravan 3.8
Postawił flaszek: 11
Dostał flaszek: 18

Re: Programowanie czujników TPMS

Post autor: głodźillaryki » 10 kwie 2021 06:03 am

Patrzyłem swoim okrągłym, bo płaskiego nie znalazłem.
Przyłożyłem z boku do kominka, (a z boku to jest słaby bardzo) a i tak zatrąbiło,po... Gdzieś koło pół minuty,,,,,
Gdzieś kiedyś czytałem o kopiowaniu id czujników, że gumiarz powinien to zczytać ze starych... Ale..... Nie wiem....
Wygląda na.... Po prostu Chiński towar....
Może są puste- nie zaprogramowane na żadne auto,albo coś w tym stylu....
Może trzeba fachowca,co to umie programować i zczytać a nie tylko sprawdzić czy bateria działa? 🤔
Do Chińczyków pisałeś o problemie?
Usilnie staram się pisać poprawnie , i nie robić błędów ortograficznych ( czasami się to udaje...)

ostry187
Posty: 310
Rejestracja: 26 maja 2012 11:55 am
Lokalizacja: Warszawa
Samochód: Pacifica 3,5 AWD+LPG
Postawił flaszek: 6
Dostał flaszek: 2

Re: Programowanie czujników TPMS

Post autor: ostry187 » 12 kwie 2021 09:43 am

Tak,pisałem.Napisałem,że baterie mają o.k. ale nie reagują na magnes i nie można ich sparować z systemem auta,wysłałem im też link do filmiku na YouTube gdzie jest pokazane jak facet "magnesuje" czujnik sprawny (trąbiący) i niesprawny. Grzecznie odpisali,że skoro sprawdziłem w serwisie i próbowałem wszystkiego i nic, to mogę im te czujniki odesłać. Ale niestety,odesłać nie mogę bo już po terminie do reklamacji. Także....mam już teraz w sumie 10 ślicznych nowych chińskich niedziałających czujników. Poszukam w internecie i popytam się w sprawie tego kopiowania czujników,może jeszcze jest promyk nadziei.Ale raczej czarno to widzę "...ciemność widzę,widzę ciemność..." :8 A tak w ogóle to gdzie kupić czujniki które nie będą chińską loterią? Gdzie jest jakieś pewniejsze źródło z czujnikami? Tylko nie w oryginalne w serwisie,bo jak kiedyś mi obliczył i powiedział ile na 4 koła, to wymiękłem. :O Moje czujniki to takie małe czarne kanciaste pudełeczko,z kominkiem na stałe. Ale widziałem różne kształty czujników z takim samym numerem 52088990AC. Czy to znaczy,że każdy o takim numerze będzie pasować do mojego auta? Jak będzie miał inny kształt,ale ten sam numer52088990AC i 433Mhz ,to będzie u mnie działać ?

Awatar użytkownika
głodźillaryki
Posty: 1047
Rejestracja: 29 paź 2015 06:35 pm
Lokalizacja: Ryki
Samochód: Pacifica 3.5 awd / dodge grand caravan 3.8
Postawił flaszek: 11
Dostał flaszek: 18

Re: Programowanie czujników TPMS

Post autor: głodźillaryki » 12 kwie 2021 01:05 pm

To musi być jakoś tam zaprogramowane do auta... Tak jak pilot.... Tylko, że tu nie konkretnie do danego egzemplarza....
Tyle wiem,a reszta... No to też ciemność 😐 ps. Kształt to szczegół... Wiadomo, że to wszystko już nie jest oryginalne...
Może popytaj u innych fachowców... trochę szkoda mieć tyle tyle niedziałającego towaru
Usilnie staram się pisać poprawnie , i nie robić błędów ortograficznych ( czasami się to udaje...)

ostry187
Posty: 310
Rejestracja: 26 maja 2012 11:55 am
Lokalizacja: Warszawa
Samochód: Pacifica 3,5 AWD+LPG
Postawił flaszek: 6
Dostał flaszek: 2

Re: Programowanie czujników TPMS

Post autor: ostry187 » 12 kwie 2021 03:10 pm

Jakbym chciał kupić kolejne, to nie ważny jest kształt czujnika tylko dopytywać się o numer 52088990AC ,433Mhz ,a w szczególności i najważniejsze aby były konkretnie do Chrysler Pacifica 3,5 AWD z 2004 roku,tak? Dobrze też aby były jakiejś firmy. Gdzie tego szukać? A Ty wiesz jakie masz czujniki u siebie? Jaki numer i jaki kształt? Dokupowałeś już?

ostry187
Posty: 310
Rejestracja: 26 maja 2012 11:55 am
Lokalizacja: Warszawa
Samochód: Pacifica 3,5 AWD+LPG
Postawił flaszek: 6
Dostał flaszek: 2

Re: Programowanie czujników TPMS

Post autor: ostry187 » 12 kwie 2021 03:39 pm

są np.takie :
https://allegro.pl/oferta/czujnik-cisni ... 9306276965
lub takie jak moje:
https://allegro.pl/oferta/czujniki-cisn ... 8750204709

I co,obydwa będą pasować, zestroją się z moim autem? Czy te podłużne są do nowszej Pacifici po lift-owej, i u mnie z 2004 roku nie będą działać?

Awatar użytkownika
głodźillaryki
Posty: 1047
Rejestracja: 29 paź 2015 06:35 pm
Lokalizacja: Ryki
Samochód: Pacifica 3.5 awd / dodge grand caravan 3.8
Postawił flaszek: 11
Dostał flaszek: 18

Re: Programowanie czujników TPMS

Post autor: głodźillaryki » 12 kwie 2021 06:31 pm

Ja na Ali kupiłem z padniętymi bateriami... Potem drugie,ale te przeleciały pół świata, by w Polsce zaginąłć😀
Mam takie same,bo też początek produkcji 😀
To jest ważne właśnie by do Chryslera pasowały, bo jak wspomniałem są programowanie... Tak jak kluczyk- też jest 433Mh ale otwiera tylko jeden samochód i to konkretny....
Te z Allegro, to oczywiście oryginalne z Chin 😂
I cena zabija 😂 a do nowszej,
także młodszych przed liftem są 315 Mh
Usilnie staram się pisać poprawnie , i nie robić błędów ortograficznych ( czasami się to udaje...)

ostry187
Posty: 310
Rejestracja: 26 maja 2012 11:55 am
Lokalizacja: Warszawa
Samochód: Pacifica 3,5 AWD+LPG
Postawił flaszek: 6
Dostał flaszek: 2

Re: Programowanie czujników TPMS

Post autor: ostry187 » 12 kwie 2021 09:00 pm

No właśnie na Allegro też chyba chińszczyzna i to cztery razy droższa niż na Ali...,z tym że na Allegro chyba łatwiej i bliżej żeby zwrócić i wymienić. Ciekawe czy jest jakiś sklep z czujnikami gdzie będą wiedzieć co trzeba wysłać takie czujniki konkretne do modelu,że tylko magnesem po kominku i gotowe. Na razie nie wiem co mam robić. Z tymi wulkanizatorami to ciężko.U mnie w okolicy tylko dwóch ma te testery i to właśnie u nich już byłem.
P.S. te czujniki podłużne byłyby najlepsze,bo w nich wymienić bateryjkę to fraszka-igraszka. Można by jeździć na nich do usr....śmierci. A wymiana baterii w naszych "pudełkowatych" czujnikach to istna męczarnia i dłubanina (i nie zawsze udaje się reanimować i zrobić)

Awatar użytkownika
głodźillaryki
Posty: 1047
Rejestracja: 29 paź 2015 06:35 pm
Lokalizacja: Ryki
Samochód: Pacifica 3.5 awd / dodge grand caravan 3.8
Postawił flaszek: 11
Dostał flaszek: 18

Re: Programowanie czujników TPMS

Post autor: głodźillaryki » 13 kwie 2021 05:35 am

Niestety te małe łatwo zepsuć 😀 problem,to blaszka pod baterią- bardzo łatwo ją oderwać od płytki gdzie lutowania,a przy baterii zgrzewana więc trzyma dobrze 😀
Na Allegro łatwiej to zwrócić i tylko taki plus tego.
Może spróbuj wymienić baterie? Ja po Twoim opisie działań gumiarzy jakoś nie jestem przekonany do tego co robili🤔
Usilnie staram się pisać poprawnie , i nie robić błędów ortograficznych ( czasami się to udaje...)

ostry187
Posty: 310
Rejestracja: 26 maja 2012 11:55 am
Lokalizacja: Warszawa
Samochód: Pacifica 3,5 AWD+LPG
Postawił flaszek: 6
Dostał flaszek: 2

Re: Programowanie czujników TPMS

Post autor: ostry187 » 13 kwie 2021 12:04 pm

w sumie to mogę sam sprawdzić bateryjkę zwykłym miernikiem.Trzeba tylko wywiercić dwie małe dziurki w plastikowej obudowie aby mieć dostęp do plusa i minusa baterii.Jedną z wierzchu tam jest blaszka (+) i na dolnej bocznej krawędzi gdzie jest spodnia blaszka bateryjki (-) Ale spróbuje jeszcze znaleźć jakiegoś trzeciego gumiarza z testerem czujników.Jak u niego też wykaże,że bateryjki w środku są O.K. to będzie oznaczać,że z elektroniką lub z zaprogramowaniem jest coś nie tak. A wtedy wszystkie czujniki na złom. I szukanie innych..i kolejne koszty... :( Na razie dzięki Ci Głodźillaryki za wsparcie,więcej nic sami nie wymyślimy.

Awatar użytkownika
głodźillaryki
Posty: 1047
Rejestracja: 29 paź 2015 06:35 pm
Lokalizacja: Ryki
Samochód: Pacifica 3.5 awd / dodge grand caravan 3.8
Postawił flaszek: 11
Dostał flaszek: 18

Re: Programowanie czujników TPMS

Post autor: głodźillaryki » 13 kwie 2021 12:41 pm

Z tym wierceniem, to zdaje się niezupełnie tak... Ale sam pomysł ok 😀
Usilnie staram się pisać poprawnie , i nie robić błędów ortograficznych ( czasami się to udaje...)

ostry187
Posty: 310
Rejestracja: 26 maja 2012 11:55 am
Lokalizacja: Warszawa
Samochód: Pacifica 3,5 AWD+LPG
Postawił flaszek: 6
Dostał flaszek: 2

Re: Programowanie czujników TPMS

Post autor: ostry187 » 14 kwie 2021 12:54 pm

Na tej fotce białymi kropkami zaznaczone jest w których miejscach są blaszki z (+) i (-). (plus z wierzchu obudowy,po lewej) A wiercić to najlepiej płaskim kamieniem.  (metalowym wiertłem można niechcący coś przewiercić i uszkodzić)
Na tej fotce białymi kropkami zaznaczone jest w których miejscach są blaszki z (+) i (-). (plus z wierzchu obudowy,po lewej) A wiercić to najlepiej płaskim kamieniem. (metalowym wiertłem można niechcący coś przewiercić i uszkodzić)
Na tej fotce białymi kropkami zaznaczone jest w których miejscach są blaszki z (+) i (-). (plus z wierzchu obudowy,po lewej) A wiercić to najlepiej płaskim kamieniem. (metalowym wiertłem można niechcący coś przewiercić i uszkodzić)

Awatar użytkownika
głodźillaryki
Posty: 1047
Rejestracja: 29 paź 2015 06:35 pm
Lokalizacja: Ryki
Samochód: Pacifica 3.5 awd / dodge grand caravan 3.8
Postawił flaszek: 11
Dostał flaszek: 18

Re: Programowanie czujników TPMS

Post autor: głodźillaryki » 14 kwie 2021 12:59 pm

Wszystko się zgadza 😀
Usilnie staram się pisać poprawnie , i nie robić błędów ortograficznych ( czasami się to udaje...)

ODPOWIEDZ

Wróć do „CZUJNIKI I CIŚNIENIE”