PiotrF pisze: ↑11 gru 2020 02:31 pm
Reflektory soczewkowe, żarówki jednowłóknowe (chyba H13) i magiczna puszeczka wewnątrz.
Takie reflektory to nie OEM. Ktoś coś porobił żeby było na oko tak jak wymaga EU.
Bez wyjęcia, obejrzenia a i pomierzenia prądów nikt nic nie powie bo może to być równie dobrze prawie nic jak i całkiem sporo. Wszystko zależy co ktoś porobił.
Zatem wychodzi że musisz sobie pobrudzić łapki i odkrywać nie zbadane lądy jak Krzysztof Kolumb.
Ja na ten przykład mam soczewki a w środku HID (xenon) no i przysłonę mijania/drogowe sterowaną elektromagnesem.
Moim zdaniem nie ma powodu (konstrukcyjnie) by przysłona się zacięła. Spalenie elektromagnesu też moim zdaniem mało prawdopodobne.
Do takiego rozwiązania powinien być jeszcze gdzieś w aucie sterownik podłączony pod stały plus oraz pod którąś kostkę oryginalnej wiązki podłączaną do żarówki reflektora (sterowanie) Jeśli to taki patent prędzej bym szukał w tymże sterowniku a dokładniej na pinach sterownika i kostki podłączeniowej. W środku sterownika nic ciekawego nie znajdziesz. To co mi nie pasuje to kwestia przygasania - ale to albo złudzenie/wrażenie albo może coś innego jeszcze.
I jeszcze jedno - piszesz w liczbie mnogiej o światłach długich, ale o żarówce już tylko w pojedynczej. Mógłbyś skonkretyzować i ujednolicić wypowiedź? Bo czasem diabeł tkwi w szczegółach. A właściwie nie tyle czasem co zwykle.